HU Bouwhistorie & Restauratie studie

In september 2014 ben ik gestart met de tweejarige (deeltijd) Post-HBO opleiding Bouwhistorie en Restauratie aan de Hogeschool van Utrecht. De opleiding is inmiddels bijna afgerond.

Studiejaar 2014-2015

Het eerste blok stond in het teken van bouwhistorie. In dit blok is een bouwhistorische verkenning van Huis Rijswijk te Groessen gedaan.

In het tweede blok werd meer aandacht besteed aan restauratie. In dit blok is een constructie- en schadeanalyse van de Sodafabriek te Schiedam gemaakt.

Het derde blok is gewijd aan de interieur- en architectuurgeschiedenis. In dit blok is een interieurhistorisch onderzoek in Oldengaerde te Dwingeloo verricht. Over dit onderzoek schreef ik een artikel dat gepubliceerd werd in Waardeel.

Elk project wordt afgerond met een rapport. Daarnaast hoort bij elk blok een collegereeks waarover aan het eind van het blok een tentamen wordt afgenomen. Voor alle rapporten en tentamens van het eerste jaar heb ik een ruime voldoende gehaald.

Studiejaar 2015-2016

In het tweede (specialisatie) jaar heb ik gekozen voor de richting Bouwhistorie. In dit jaar onderzoekt elke student een ander pand. Ik onderzoek dit jaar de Sociëteit van D.S.V. Jansbrug (Oude Delft 50-52) in Delft. In het eerste blok heb ik een bouwhistorische opname in het pand gedaan. In het tweede en derde blok volgen verdiepende onderzoeken naar twee onderdelen van het pand.

In het tweede blok heb ik een diepgaande bouwhistorische documentatie van de kapconstructie van het pand gedaan. Hierbij heb ik de kapconstructie nauwkeurig onderzocht en gedocumenteerd.

In het derde blok heb ik een verdiepend onderzoek gedaan naar het interieur van de 18e-eeuwse stijlkamer op de bel-etage aan de voorkant van Oude Delft 50. Bij de interieur documentatie van deze stijlkamer zijn de betimmeringen, vensters, suitedeuren, schouw, stucplafond, etc. nauwkeurig onderzocht en gedocumenteerd.

De drie onderzoeken van het tweede studiejaar zijn inmiddels alle afgerond en met ruime voldoendes beoordeeld. Ook de twee tentamens van dit jaar heb ik gehaald. Alleen de eindpresentatie volgt nog en dan zal op 5 juli 2016 het diploma worden uitgereikt. Dan ben ik (waarschijnlijk cum laude) afgestudeerd als bouwhistoricus.