Kasteel Den Ham te Vleuten

Bouwhistorisch onderzoek kasteel Den Ham in samenwerking met Froscen restauratie

2017 Kasteel Den Ham 01

Op het moment ben ik samen met Froscen restauratie bezig met een bouwhistorisch onderzoek naar kasteel Den Ham te Vleuten. Dit middeleeuwse kasteel is in 1871 grotendeels afgebroken, alleen de westtoren en een deel van de fundamenten van de oosttoren en binnenplaats bleven staan. De westtoren is een opvallende verschijning in het landschap langs de spoorlijn tussen Utrecht en Gouda. De bouwsporen van de gesloopte zaalvleugel op de gevels van de Hamtoren zijn zelfs vanuit de trein goed te zien.                               zzzzz
Allereerst wordt een bouwhistorische verkenning gedaan waarin de al aanwezige informatie verzameld en in één overzichtelijk rapport gebundeld wordt. Hierna zullen er hopelijk verdiepende onderzoeken volgen om de bouwgeschiedenis van kasteel Den Ham verder te ontrafelen.                                                                                                                                          zzzz
2017 Kasteel Den Ham 02
Kasteel Den Ham in 1731 door L.P. Serrurier (vanuit dezelfde hoek als de foto hierboven).