Artikel na de brand in de Architect

Na het afbranden van de faculteit Bouwkunde werd ik gevraagd om een stukje over het gebouw te schrijven voor in het tijdschrift de Architect. Een eerbetoon aan het gebouw. Dit wilde ik uiteraard graag doen. Mijn tekst werd samen met de teksten van Stanislaus von Moos en Francine Houben geplaatst in het nummer van juni 2008. Het artikel is hieronder te zien. Daaronder is mijn tekst uitgeschreven.

Na de brand

Toen ik in 2004 naar Delft kwam om Bouwkunde te studeren dacht ik: “Hoe kan de faculteit Bouwkunde nou in zo’n gebouw zitten?”. Maar al snel ben ik van het gebouw gaan houden, vooral van de binnenkant. Nu het in de picture staat vanwege de brand, hoor je mensen zeggen dat het toch een lelijk gebouw was. Deze mensen zijn zeker nooit binnen geweest, anders zouden ze dat niet zeggen. Voor mij en voor vele andere bouwkundestudenten en medewerkers voelt het commentaar als een trap na!

Het mooiste aan het gebouw was natuurlijk ‘de straat van Bouwkunde’. Als je hier liep, kwam je allerlei functies tegen: de bieb, zaal A, de vormstudiehal en natuurlijk Stylos. Je kon er als het ware ‘kennis shoppen’. Als je de juiste kennis had vergaard, stapte je in de lift en kwam je in de hoogbouw uit. Daar zaten alle ateliers, waar het ontwerponderwijs werd gegeven.

Er gaat een nieuwe Bouwkundefaculteit komen en dit zal ongetwijfeld ook weer een heel bijzonder gebouw zijn. Veel ruimtes uit het oude gebouw zal ik erg gaan missen, maar er zijn plekken waarvan ik denk: “Mooi dat er daar vanaf zijn!”. De kantine, dat móet beter kunnen. Ook over de liften had beter kunnen worden nagedacht. En zo zal iedereen wel van delen van het gebouw denken: “Dat kan (ik) beter!”. En dat is het mooie van architectuurstudenten, het gebouw is nog niet gesloopt of iedereen is al volop aan het nadenken over hoe het nieuwe gebouw moet worden. Woensdagochtend toen we met alle Bouwkunde studenten en medewerkers in de Aula waren, werd dan ook al snel de vraag gesteld: “Wanneer wordt de prijsvraag uitgeschreven?”. Ik ben benieuwd! Eva Dubbelboer

Eva Dubbelboer is student Bouwkunde aan de TU Delft en voorzitter van de faculteitsvereniging D.B.S.G. Stylos.