MSc-2 Scriptie: Klaas Prummel

Ik heb mijn scriptie geschreven over de architect Klaas Prummel. Deze architect heeft in de eerste helft van de 20e eeuw veel gebouwd in Tweede Exloërmond (Drenthe) en Musselkanaal (Groningen). Mijn scriptie gaat vooral over zijn oeuvre in Tweede Exloërmond.

Klaas Prummel werd geboren in 1884 in Tweede Exloërmond. Hij was het tweede kind in een gezin dat later 5 kinderen zou hebben. Zijn vader was vervener, maar naast het veenbedrijf had hij ook een winkel, een café en later had hij een aannemersbedrijf en houthandel. Klaas Prummel heeft na zijn bouwkundige opleiding in 1913 officieel het aannemersbedrijf en houthandel van zijn vader overgenomen. Hij was dus niet alleen architect, maar ook aannemer en hij handelde in verschillende bouwmaterialen. Tot 1920 bleef hij in Tweede Exloërmond. In 1920 ontwierp hij een huis met kantoor voor zichzelf in Musselkanaal, waar hij in 1921 met zijn vrouw en twee kinderen ging wonen. Klaas Prummel heeft zijn bureau tot zijn dood in 1970 voortgezet.

Voor het onderzoek is een groot aantal originele bouwtekeningen bestudeerd. Er zijn tekeningen van 301 ontwerpen gevonden. De tekeningen zijn gemaakt tussen 1901 en 1961. Het zijn niet alleen tekeningen van woonhuizen, maar ook van kerken, winkels, scholen, bruggen, landbouwschuren, etc. Zelfs één van een silo van 20 meter hoog, maar ook van een schoolbankje en van een arbeidersledikant. Klaas Prummel was dan ook een zeer veelzijdig architect. Hij heeft zo’n grote productie kunnen hebben omdat hij in Tweede Exloërmond en Musselkanaal architect was in de tijd dat die veenkoloniale dorpen snel ontstonden. Weinig andere architecten hebben zo’n groot oeuvre in zo’n klein gebied nagelaten.

Mijn scriptie is uitgegeven als boek, zie ‘Boek over architect Klaas Prummel‘.