DHV-prijs gewonnen

Met mijn boek Klaas Prummel [1884-1970] Architect – Zijn werk in Tweede Exloërmond heb ik de DHV-prijs 2011 gewonnen.

De Historische Vereniging Carspel Oderen heeft mij met mijn boek begin 2012 voorgedragen voor de DHV-prijs. Deze prijs van de Drentse Historische Vereniging wordt jaarlijks toegekend aan een activiteit die bijdraagt aan de bevordering van de belangstelling voor de Drentse geschiedenis. Uit 19 inzendingen werd mijn boek als beste gekozen. En zo werd mijn boek met de DHV-prijs 2011 bekroond.

De prijsuitreiking vond plaats op donderdag 29 maart 2012 te Tweede Exloërmond. Tijdens deze bijeenkomst mocht ik een lezing over Klaas Prummel geven. En nam ik mijn prijs in ontvangst van de voorzitter Marten Mulder, zie foto hierboven. Hieronder volgt het juryrapport.

Eva Dubbelboer studeert aan de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft en koos het werk van de architect Prummel als onderwerp voor haar geschiedenis scriptie voor haar masteropleiding. IN 2011 is deze scriptie in boekvorm verschenen. De jury wijst erop dat in het reglement van de DHV-prijs scripties uitdrukkelijk genoemd worden als een voorbeeld van publicaties die voor de prijs in aanmerking komen.

Klaas Prummel was een veelzijdig architect met een grote productie in Tweede Exloërmond en Musselkanaal. In de tijd dat deze twee plaatsen sterk groeiden, maakte Prummel veel ontwerpen van woonhuizen en andere gebouwen. Weinig andere architecten hebben zo’n groot oeuvre in zo’n klein gebied nagelaten. Prummel ontwierp niet alleen woningen, maar ook kerken, winkels, scholen, bruggen en landbouwschuren. Zelfs een silo van 20 meter hoog, een schoolbankje en een arbeidersledikant zijn van zijn hand. Eva Dubbelboer ontdekte de tekeningen van 301 ontwerpen die Prummel tussen 1901 en 1961 maakte. Die vormden de basis voor haar scriptie en het boek.

Het boek voldoet naar de mening van de jury in alle opzichten aan de criteria voor de DHV-prijs:
* Het bevordert de belangstelling voor de Drentse geschiedenis, en wel met name de voor de geschiedenis van het veenkoloniaal deel van de provincie;
* Het beschikt over duidelijke inhoudelijke kwaliteiten, terwijl het ook een aantrekkelijke vormgeving heeft;
* Het is origineel, toegankelijke en heeft een voorbeeldfunctie;
* Het spreekt een breed publiek aan.
Ten slotte is de jury zeer tevreden over het feit dat een jonge studente zich op deze wijze met een onderwerp uit de Drentse geschiedenis heeft bezig gehouden.

Kijk voor meer informatie op: drentsehistorischevereniging.nl