Afgestudeerd! Bekijk de presentatie

Afgelopen donderdag 28 juni 2012 ben ik afgestudeerd! Tijdens mijn afstuderen heb ik een onderzoek gedaan en een ontwerp gemaakt. Beide onderdelen heb ik donderdag gepresenteerd. Hieronder is een beknopte beschrijving van mijn afstuderen te vinden. Mijn afstudeerpresentatie is hier ook te downloaden. En helemaal onderaan zijn mijn presentatieposters en enkele foto’s van mijn maquette te zien.

Mijn afstudeeronderzoek gaat over de herbestemming van kleine dorpskerken in Nederland. Ik heb een referentieonderzoek gedaan naar dit fenomeen in het algemeen en een bouwhistorisch onderzoek met een specifieke dorpskerk als onderwerp. Het onderzoeksverslag is in de post “Afstudeeronderzoek afgerond” te downloaden.

Dit bouwhistorisch onderzoek gaat over de voormalig gereformeerde kerk in 2e Exloërmond. Voor deze kerk heb ik vervolgens een herbestemmingsontwerp gemaakt. Ik heb een Thomashuis (een vorm van begeleid wonen voor mensen met een verstandelijke beperking) met een dagbesteding en cadeaushop in deze kerk geplaatst.

Voor de woonfuncties is een nieuw gebouw om de kerk heen geplaatst. Het dak van de achterste helft van de kerk is verwijderd, om te zorgen dat de nieuwbouw om de kerk heen daglicht door de kerkramen binnen kan krijgen. In de kerk is zo een publiek toegankelijke binnentuin ontstaan waar men tot rust kan komen. De kerk is als het ware binnenste buiten gekeerd. In het voorste deel van de kerk is een kapel gemaakt.

Voor de werkfuncties is een losstaand gebouw ontworpen. De gevel van dit op een schuur lijkend gebouw is aan één kant afgeschuind. Hierdoor blijft de zichtlijn vanaf het Zuiderdiep vanuit Exloo naar de kerk behouden. De kerk blijft zo een herkenningspunt vanuit deze richting. Tegelijk vormt deze afgeschuinde wand een herkenningspunt vanuit de tegenovergestelde richting, vanuit Musselkanaal. Deze wand is van glas en doet zo ook dienst als etalage voor de cadeaushop.

Deze twee gebouwen volgen in maatvoering en in daklijnen het stramien van de kerk. Aldus vormen de twee nieuwe gebouwen samen met de kerk en de pastorie naast de kerk een ensemble aan het Zuiderdiep in 2e Exloërmond. En zo heeft de kerk in 2e Exloërmond een nieuw leven gekregen.

Mijn afstudeerpresentatie is hier te downloaden: PDF P5 Presentatie Eva Dubbelboer