HU Bouwhistorie & Restauratie studie

Van 2014 tot 2016 heb ik de tweejarige (deeltijd) Post-HBO opleiding Bouwhistorie en Restauratie aan de Hogeschool van Utrecht gevolgd. In het tweede jaar heb ik me gespecialiseerd in de richting Bouwhistorie en ben ik cum laude afgestudeerd.

Studiejaar 2014-2015

Het eerste blok stond in het teken van bouwhistorie. In dit blok werd een bouwhistorische verkenning van Huis Rijswijk te Groessen gedaan.

In het tweede blok werd meer aandacht besteed aan restauratie. In dit blok werd een constructie- en schadeanalyse van de Sodafabriek te Schiedam gemaakt.

Het derde blok was gewijd aan de interieur- en architectuurgeschiedenis. In dit blok werd een interieurhistorisch onderzoek in Oldengaerde te Dwingeloo verricht. Over dit onderzoek schreef ik een artikel dat gepubliceerd werd in Waardeel.

Elk project werd afgerond met een rapport. Daarnaast hoorde bij elk blok een collegereeks waarover aan het eind van het blok een tentamen werd afgenomen.

Studiejaar 2015-2016

In het tweede (specialisatie) jaar koos ik voor de richting Bouwhistorie. In dit jaar onderzocht elke student een ander pand. Ik onderzocht de Sociëteit van D.S.V. Jansbrug (Oude Delft 50-52) in Delft. In het eerste blok deed ik een bouwhistorische opname in het pand. In het tweede en derde blok volgden verdiepende onderzoeken naar twee onderdelen van het pand.

In het tweede blok heb ik een diepgaande bouwhistorische documentatie van de kapconstructie van het pand gedaan. Hierbij heb ik de kapconstructie nauwkeurig onderzocht en gedocumenteerd.

In het derde blok heb ik een verdiepend onderzoek gedaan naar het interieur van de 18e-eeuwse stijlkamer op de bel-etage aan de voorkant van Oude Delft 50. Bij de interieur documentatie van deze stijlkamer zijn de betimmeringen, vensters, suitedeuren, schouw, stucplafond, etc. nauwkeurig onderzocht en gedocumenteerd.