OLVOO kerk te Zoeterwoude-Rijndijk

Cultuurhistorische verkenning in opdracht van Froscen te Leiden

OLVOO kerk te Zoeterwoude-Rijndijk

Begin december 2014 heb ik in opdracht van Froscen te Leiden een cultuurhistorische verkenning met waardestelling van de OLVOO kerk te Zoeterwoude-Rijndijk gemaakt.

In 1855 wordt in Zoeterwoude-Rijndijk de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen parochie opgericht. Er wordt een kleine waterstaatskerk gebouwd bij het huis Meerburg. In 1895 is dit kerkje te klein geworden en wordt een nieuwe kerk gebouwd door de architect Jos Tonnaer (1851-1929). Deze kruisbasiliek met koepeltoren wordt in neoromaanse stijl gebouwd en wordt van binnen kleurrijk beschilderd.

In het begin van de 20ste eeuw krijgt de kerk een entreeportaal. En in 1922 wordt er een verwarmingsinstallatie in de kerk aangebracht, waarvoor een “ovenhuis” naast de kerk wordt gebouwd. Beide aanbouwen worden passend bij de kerk ontworpen door Jos Tonnaer.

In de jaren ’30 is er een stalen constructie in de kerk nodig om te voorkomen dat de koepel instort. Bij de grootscheepse restauratie van 1957 is er veel veranderd in de kerk. Het interieur wordt aan de nieuwe liturgie aangepast en het kleurrijk beschilderde interieur wordt in lichte kleuren overgeschilderd. In de periode rond 1976 worden wederom restauraties uitgevoerd, voornamelijk aan het dak.

Als in 2010 duidelijk wordt dat de kerk voor de eredienst behouden blijft, is er veel achterstallig onderhoud in de kerk. Er wordt een restauratietraject gestart dat nog steeds gaande is.