Huis Rijswijk te Groessen

Bouwhistorische verkenning als studieopdracht voor de HU B&R

Huis Rijswijk

Voor de opleiding Bouwhistorie en Restauratie aan de Hogeschool Utrecht heb ik een bouwhistorische verkenning met waardestelling gemaakt van Huis Rijswijk te Groessen.

Huis Rijswijk wordt voor het eerst genoemd in een dijkbrief van de Liemers uit 1328. Het Huis Rijswijk uit deze brief zal echter een voorganger betreffen van het huidige Huis Rijswijk. De basis van het huidige Huis Rijswijk wordt in de tweede helft van de 16e eeuw gebouwd. Het is L-vormige gebouw, waarvan het ene deel uit vier bouwlagen met een schilddak bestaat en het andere uit drie bouwlagen met een zadeldak. In het gebouw is de toegangspoort tot het grotere complex aanwezig. Het gebouw is opgetrokken in metselwerk in kruisverband met een voeg met dagstreep en klezoor hoekverbanden. De gevels bevatten kruis- en kloostervensters met ontlastingsbogen erboven.

In de eerste helft van de 17e eeuw wordt de toegangspoort dichtgemaakt. In deze poort wordt een verdieping aangebracht. Aan het begin van de 18e eeuw wordt een grote schuur aangebouwd. Eind 19e eeuw is er veel veranderd aan het gebouw. Het dak van het L-vormige deel van het gebouw wordt aanzienlijk verlaagd, waarbij verschillende constructieve aanpassingen plaats vinden. In de L-vorm wordt een nieuwe bouwdeel opgetrokken in een machinaal geproduceerde baksteen. Het bouwdeel bestaat uit twee bouwlagen en een zadeldak. Een aantal vensters in het L-vormige bouwdeel wordt door deze aanbouw dichtgemetseld. In deze periode worden vermoedelijk ook nagenoeg alle kruis- en kloostervensters vervangen door schuifkozijnen. In het begin van de 20e eeuw wordt een grote schuur aan het complex gebouwd en vinden diverse kleine (interne) wijzigingen plaats.

Het volledige rapport is hier te downloaden: Bouwhistorische verkenning Huis Rijswijk (6.8 MB).

Hieronder zijn enkele pagina’s uit het rapport te zien:

Huis Rijswijk 1

Huis Rijswijk 2_Page_1 Huis Rijswijk 2_Page_2 Huis Rijswijk 2_Page_3 Huis Rijswijk 2_Page_4 Huis Rijswijk 2_Page_5