15e eeuws stadshuis te Leiden

Bouwhistorisch onderzoek in opdracht van Froscen te Leiden

Eind februari 2015 werd ik door Froscen te Leiden gevraagd om het bouwhistorisch onderzoek van het pand aan het Steenschuur 15 te Leiden aan te vullen. Eind 2014 was er een opname in het pand gedaan, maar door de ontmanteling van het pand was nieuwe informatie naar voren gekomen. Door omstandigheden kon de persoon die de eerdere opname had gedaan het rapport niet afronden. Eind februari heb ik een tweede opname gedaan en aan de hand hiervan het rapport aangepast en aangevuld.

Het pand aan het Steenschuur 15 stamt in de basis uit het einde van de 15e eeuw. Uit deze periode is de kelder bewaard gebleven. Rond 1600 is er op de oude kelder een bijna geheel nieuw pand neergezet. Een diep voorhuis met waarschijnlijk een los achterhuis dat via een gang langs de binnenplaats te bereiken is. Het pand is qua indeling bijna een Leids “standaardhuis” uit de 17e eeuw (Orsel, 2007). Uit deze fase zijn een deel van de voorgevel, de volledige achtergevel, de samengestelde balklagen op alle verdiepingen en de kapconstructie bewaard gebleven.

Vervolgens vinden er in de 17e en 18e eeuw verschillende veranderingen in het interieur plaats. In de 18e eeuw wordt ook de trapgevel aan de voorkant vervangen door een lijstgevel. Omstreeks 1920 wordt de onderpui aan de voorkant vervangen door en pui in neorenaissance stijl. Rond 1958 vindt er een grote verbouwing plaats. Het achterhuis wordt gesloopt en er komt een nieuwe aanbouw die ook de binnenplaats omvat. Het interieur wordt bijna volledig afgetimmerd en krijgt een jaren ’50 inrichting.

Na het ontmantelen van dit op het eerste oog jaren ’50 interieur kwam de begin 17e eeuwse structuur weer van het pand tevoorschijn. Een mooie verrassing!

Steenschuur 15 3

Steenschuur 15 2