Kapconstructie in Delfshaven

Documentatie kapconstructie in opdracht van de gemeente Rotterdam

Aelbrechtskolk 33 Delfshaven

Begin maart 2015 kreeg ik van bureau Monumenten en Cultuurhistorie van de gemeente Rotterdam het verzoek om een kapconstructie aan de Aelbrechtskolk 33 in Delfshaven (Rotterdam) te documenteren en zo mogelijk te dateren.

Een groot deel van de kapconstructie, het jongere deel, was al gesloopt. Achterop het pand stonden nog twee spanten en de achtergevel. De eikenhouten spanten bestaan uit een schaargebint met daarop een A-spant, waarover flieringbalken en gordingen liggen die de kepers dragen.

De kapconstructie bevat verschillende telmerken, waaruit blijkt dat het hier om de spanten IIII (vier) en V (vijf) gaat. De telmerken zijn deels gehakt en deels getrokken. Dit is één van de onderdelen waaraan de kap is gedateerd in het begin van de 17e eeuw.

Aelbrechtskolk 33 Delfshaven 2

Aelbrechtskolk 33 Delfshaven 3