Herengracht 37 te Leiden

Bouwhistorisch onderzoek in opdracht van Froscen te Leiden.

In juli 2015 heb ik in opdracht van Froscen een rapport gemaakt over Herengracht 37 te Leiden. Dit 17e eeuws pand pand was al eerder bouwhistorisch en kleurhistorisch onderzocht. Door verdere ontmanteling van het pand was weer meer informatie aan het licht gekomen. Deze informatie moest aan de bestaande gegevens worden toegevoegd. En de bestaande rapporten moesten samengevoegd worden in één overzichtelijk rapport. Het interieur van het pand moest in de vorm van een ruimte boek in het rapport komen.

In het ruimteboek wordt elke ruimte apart beschreven. Van elk vlak van een ruimte (vier wanden, vloer en plafond) wordt een foto geplaatst, daarnaast worden de constructie, afwerking en bijzonderheden (ramen, schouwen, etc.) benoemd. Elke element wordt indien mogelijk gedateerd. Dit resulteert in een heldere, beknopte en overzichtelijke documentatie van het pand.

Herengracht 37 3