Raadhuis te Brunssum (2)

Architectuur analyse in opdracht van Froscen te Leiden

Raadhuis Brunssum analyse 1

In opdracht van Froscen te Leiden heb ik in juli 2015 een architectuur analyse van het raadhuis in Brunssum gemaakt. Een paar maanden daarvoor deed ik al een bouwhistorisch onderzoek naar dit pand in opdracht van Froscen, zie Raadhuis Brunssum (1).

Deze architectuuranalyse laat zien dat het oorspronkelijke gebouw uit 1919 een sterke hoofdstructuur had, waar exterieur, interne indeling en functionele indeling op afgestemd waren. Bij de aanbouw van 1921 is deze hoofdstructuur niet geheel gevolgd, waardoor de eerste vertroebeling is ontstaan. Ook bij latere wijzigingen is de hoofdstructuur niet altijd gevolgd. Ondanks al deze veranderingen is de hoofdstructuur echter nog steeds goed herkenbaar.

Deze hoofdstructuur zou bij toekomstige veranderingen leidend moeten zijn, om verdere vertroebeling van de architectonische opzet te voorkomen. Ook bij nieuwe toevoegingen aan het gebouw zou voortgeborduurd moeten worden op deze hoofdstructuur. Daarnaast kan aan de hand van deze analyse bij toekomstige wijzigingen waar mogelijk de oorspronkelijk structuur hersteld worden.