Bouwhistorie Oude Delft 50-52

Bouwhistorische opname als studieopdracht voor de HU B&R

Voor de opleiding Bouwhistorie en Restauratie aan de Hogeschool Utrecht onderzoek heb ik in mijn afstudeerjaar, waarin ik mijn verdiepte in de bouwhistorie, het pand Oude Delft 50-52 in Delft onderzocht. In dit 16e-eeuwse pand is momenteel de Delftse studentenvereniging Sint Jansbrug gehuisvest. De eerste opdracht omvatte een bouwhistorisch opname.

Het pand staat aan één van de hoofdgrachten van Delft en wordt vlak na de stadsbrand van 1536 als brouwerij gebouwd op een kelder die nog van vóór de stadsbrand stamt. Het pand bestaat uit een hoofdhuis met een dwars zijhuis er aan vast.

In de 18e eeuw wordt het pand in twee woningen gesplitst. Vermoedelijk krijgen beide helften een vergelijkbare indeling, maar gespiegeld. Deze indeling bestaat uit een lange gang achter de voordeur die doorloopt tot een achterhuis. Langs deze gang zijn in het voorhuis een voorkamer, trap/doorgang en een achterkamer aanwezig.

Om dit voor oude Delft 50 te realiseren worden een aanbouw aan het zijhuis en een achterhuisje gebouwd. Het achterhuis van Oude Delft 52 wordt opgehoogd. Daarnaast wordt de voorgevel geheel vervangen en opgehoogd, waardoor ook de kapconstructie van Oude Delft 50 aangepast moet worden. Tevens wordt het achterhuis met een extra verdieping verhoogd.

In 1956 wordt Oude Delft 52 gekocht door de Delftse Studentenvereniging Sint Jansbrug. De woonhuis indeling op de begane grond wordt geheel verwijderd, er wordt één open ruimte van gemaakt. In 1970 wordt ook de verdieping ingericht als één grote ruimte. De houtconstructie en gevels worden gerestaureerd, de houtconstructie wordt in het zicht gelaten.

Sinds Oude Delft 52 in eigendom is van Jansbrug vinden doorlopend kleine (en soms grote) wijzigingen plaats. Het tussenlid wordt steeds verder uitgebreid, tot het hoofdhuis en achterhuis op alle verdiepingen met elkaar verbonden zijn. Het achterhuis wordt gerestaureerd, waarbij het schilddak aan de voorkant vervangen wordt door een voorgevel met wolfseind.

Oude Delft 50 blijft al die tijd nog in gebruik als woning. In 1985 wordt ook dit pand gekocht door Jansbrug. Beide panden zijn na ruim twee eeuwen weer in eigendom van één eigenaar. Er worden in de periode daarna slechts twee deuren in de scheidingsmuur gemaakt om beide panden te verbinden. De zalen van de vereniging blijven in Oude Delft 52 gevestigd, terwijl de kantoren en dergelijke ruimtes in Oude Delft 50 worden ondergebracht. De 18e-eeuwse indeling blijft hierdoor behouden.

In de huidige situatie zijn, naast alle 20e-eeuwse afwerkingen en scheidingswandjes, nog twee periodes duidelijk aanwezig in het pand. In Oude Delft 50 is de sfeer van het 18e-eeuwse woonhuis nog te voelen. Terwijl in Oude Delft 52 juist de 16e-eeuwse constructie duidelijk in het zicht is in de grote open ruimtes.

Het volledige rapport is hier te downloaden: Bouwhistorisch opname Oude Delft 50-52 (12,2 MB).

Sint Jansbrug 5

Hieronder zijn enkele pagina’s uit het rapport te zien:

Sint Jansbrug 6

Sint Jansbrug 7 Sint Jansbrug 8 Sint Jansbrug 9 Sint Jansbrug 10 Sint Jansbrug 11