School te Brunssum

Cultuurhistorisch onderzoek in opdracht van Froscen te Leiden

Begin 2016 heb ik in opdracht van Froscen de school aan de Zonnestraat 1 in de wijk Treebeek van Brunssum cultuurhistorisch onderzocht. In 1931 wordt deze school gebouwd als Rooms Katholieke Huishoudschool. De school wordt ontworpen door de tegenwoordig bekende Limburgse architect Fritz Peutz. In 1957 wordt door Peutz een opbouw ontworpen, waarmee de lagere zijvleugels (zie foto boven) even hoog worden als het midden deel. In 1962 is de school wederom aan uitbreiding toe. Architect Peutz wordt verzocht om een uitbreiding te maken in de vorm van één-laags aanbouwen rond de school. In 1992 verzakt de voorgevel als gevolg van een aardbeving. De voorgevel wordt gestut met een stalen constructie. Om deze staalconstructie te camoufleren wordt er een kas omheen gebouwd. De school staat momenteel leeg.

School Brunssum_2