Steenschuur 4-6 te Leiden

Bouwhistorisch onderzoek in opdracht van Froscen te Leiden

Loge La Vertu Leiden_1

In april 2016 heb ik voor Froscen een bouwhistorisch onderzoek verricht naar het pand aan het Steenschuur 4-6 te Leiden. Dit pand is in gebruik bij vrijmetselaarsloge La Vertu. Het onderzocht was voornamelijk gericht op het interieur van de begane grond. Het pand bestaat in oorsprong uit twee panden waarvan de geschiedenis terug gaat tot de 16e eeuw. De huidige voorgevel stamt uit 1872 toen het pand in gebruik genomen werd door de vrijmetselaars. In de interne indeling van de begane grond is de scheidingsmuur tussen de twee 16e eeuwse panden nog te herkennen. De rest van de indeling stamt in de basis uit 1872. Later zijn nog enkele kleine aanpassingen gedaan. De huidige interieur afwerkingen van de begane grond stammen grotendeels uit de jaren ’70 of ’80. Achter de betimmering van de wanden in de zaal zijn sporen van oude betimmeringen en behanglagen terug te vinden. Dit pakket van zes afwerklagen gaat vermoedelijk terug tot 1872.

Loge La Vertu Leiden_2