Kerk en kosterswoning te Rotterdam

Bouwhistorisch onderzoek in opdracht van de Evangelische Broedergemeente Rotterdam-centrum

2016 05 02 BHO Kerk en kosterswoning Rotterdam_GROOT.pdf

In april 2016 heb ik voor de Evangelische Broedergemeente Rotterdam-centrum hun kerk en kosterswoning bouwhistorisch onderzocht. Deze van oorsprong gereformeerde kerk in Kralingen wordt in 1888 gebouwd op de hoek van de Avenue Concordia en de Annastraat. Achter de kerk, aan de Annastraat, wordt een consistorie en kosterswoning gebouwd. In 1902 wordt de consistorie uitgebreid. In de Tweede Wereldoorlog is de kerk tijdelijk in gebruik als postkantoor. Na de oorlog vindt in 1951 een ingrijpende verbouwing plaats. Het interieur van de kerk wordt geheel vernieuwd. Hierbij worden de langsgalerijen verwijderd, achter in de kerk komt een nieuwe balkon, de plafond constructie en vorm worden aangepast en de gietijzeren ramen worden vervangen door betonnen ramen. Het orgel wordt ook verplaats en komt met zijn achterkant in de kosterswoning te staan. Hierdoor wordt de interne indeling van de consistorie en kosterswoning eveneens ingrijpend veranderd. Na deze grote verbouwing vinden nog slechts kleine wijzigingen plaats. In 1981 wordt de kerk verkocht aan de Evangelische Broedergemeente Rotterdam-centrum.