Interieur Oude Delft 50-52

Documentatie interieur als studieopdracht voor de HU B&R

OD50-52 interieur 1

Voor de opleiding Bouwhistorie en Restauratie aan de Hogeschool Utrecht heb ik in mijn afstudeerjaar, waarin ik mijn verdiepte in de bouwhistorie, het pand Oude Delft 50-52 in Delft onderzocht. De eerste opdracht omvatte een bouwhistorisch opname (zie Bouwhistorie Oude Delft 50-52). De tweede en derde opdracht waren verdiepende onderzoeken naar onderdelen van het pand. Ik heb in de tweede opdracht de kapconstructie van het hoofd- en zijhuis gedocumenteerd (zie Kapconstructie Oude Delft 50-52). In de derde opdracht heb ik het interieur op de bel-etage van Oude Delft 50 nader onderzocht.

In dit onderzoek is het interieur van de voorkamer van Oude Delft 50 nauwkeurig gedocumenteerd. Het interieur van de kamer bestaat uit een vensterwandbetimmering met luikkasten voor binnenluiken en vensterzitbanken, een lambrisering met behang erboven, een deur naar de gang, een hoekschouw, suitedeuren, een stucplafond en een houten vloer. Elk interieur onderdeel is onderzocht op zijn materialisatie, opbouw, constructie, stijl en profilering. Waar mogelijk is tevens kleurhistorisch onderzoek verricht. Al deze gegevens van de verschillende interieuronderdelen zijn geanalyseerd en geïnterpreteerd. Hieruit is een bouwgeschiedenis van het interieur naar voren gekomen:

In het midden van de 18e eeuw wordt de voorgevel van het pand vervangen en krijgt de voorkamer zijn huidige omvang. Van de interieurafwerkingen uit deze bouwfase is nu niets meer in het zicht, die laag is achter de afwerklagen van de volgende twee bouwfases verstopt.

Relatief kort na de verbouwing van de voorgevel wordt er een vensterwandbetimmering met binnenluiken in luikkasten en vensterzitbanken aangebracht. Dit heeft vermoedelijk te maken met de vochtige voorgevel, de overige wanden blijven waarschijnlijk gepleisterd. Er wordt een vloer van grenen planken gelegd.

Aan het einde van de 18e eeuw worden de lambrisering met wandbespanning erboven aangebracht en de deur naar de gang, de suitedeuren en de hoekschouw. Tevens wordt de ruimte van een stucplafond voorzien. De vensterwandbetimmering wordt met een paar kleine aanpassingen bij de rest van het interieur getrokken. Het interieur van de voorkamer heeft hiermee zo goed als zijn huidige vorm gekregen.

In het begin van de 19e eeuw worden de 32-ruits schuiframen vervangen door 6-ruits empire schuiframen, waardoor de wisseldorpel zich niet langer in het midden van het raam bevindt. Aan het einde van de 19 eeuw wordt het stucplafond vermoedelijk van een perklijst en middenornament voorzien.

In de 20e eeuw vinden er diverse veranderingen plaats, die bij de restauratie van 1996 eigenlijk allemaal weer ongedaan worden gemaakt. De enige onderdelen die geheel (historiserend of reconstruerend) vervangen worden bij de restauratie van 1996 zijn het stucplafond, de wandbespanning en het verfpakket. De rest van de onderdelen wordt slechts hersteld waar nodig.

Het volledige rapport is hier te downloaden: Documentatie interieur voorkamer Oude Delft 50-52 (4.9 MB).

OD50-52 interieur 2

Hieronder zijn enkele pagina’s uit het rapport te zien:

Interieur OD50-52 Interieur OD50-52_2 Interieur OD50-52_3 Interieur OD50-52_4 Interieur OD50-52_5

Interieur OD50-52_6