Voorstraat 6 Rotterdam

Bouwhistorisch onderzoek Voorstraat 6 te Rotterdam in opdracht van United Architects

voorstraat-6_1

In september 2016 heb ik een bouwhistorisch onderzoek gedaan naar een 16e-eeuws pandje in het historische deel van Delfshaven (Rotterdam).

Vermoedelijk wordt tussen ca. 1525 en ca. 1650 een huisje van één bouwlaag op de hoek van de Voorstraat en het Achterwater gebouwd. Het metselwerk op de begane grond van de rechter zijgevel stamt nog uit deze periode.

De volgende bouwfase bestaat uit het ophogen van het pand met een extra verdieping. Vermoedelijk gebeurt dit vlak na ca. 1650. De enkelvoudige balklaag en witjes uit deze bouwfase wijzen hierop. Het pand heeft dan zijn huidige vorm.

Rond 1800 wordt het pand gemoderniseerd. Het pand wordt van een nieuwe geheel voorgevel voorzien en ook in de andere gevels worden vensters vervangen. In het voorhuis op de begane grond worden een lambrisering en een doorgang met geprofileerde architraaf naar het achterhuis aangebracht. De verdieping krijgt een indeling met voor- en achterkamer. Beide kamers worden chique afgewerkt met een lambrisering onder de vensters en een rondlopende wandbespanning die over de inbouwkasten ronde schouw en over de doorgang naar de overloop door loopt. De kamers worden van identieke schouwen voorzien, met lage mantel en gestuukte boezem. Ook de plafonds worden van stucwerk voorzien.

De laatste bouwfase bestaat uit vele kleine wijzigingen en reparaties in de (tweede helft van de) 20e eeuw. Het gaat hierbij in het exterieur onder andere om het vervangen van twee kozijnen, het dichtzetten van verschillende vensters en het aanbrengen van luiken. In 1972 wordt dakherstel gepleegd waarbij de flieringen, daksporen en het dakbeschot geheel vervangen worden. Mogelijk wordt gelijktijdig ook de kroonlijst in de top van de voorgevel verwijderd.

In het interieur worden in het voorhuis op de begane grond inbouwkasten aangebracht. De vloer en het plafond van de begane grond worden eigentijds afgewerkt, net als de wanden in het achterhuis. Op de verdieping en zolder worden vooral afwerkingen verwijderd of raken beschadigd. Alleen het tussenstuk op de verdieping bevat een recente scheidingswand en (deels) recente afwerkingen.

voorstraat-6_2