Huisjes en Vermaning te Zaandam

Bouwhistorische inventarisatie Westzijde 173-179 en 181 te Zaandam in samenwerking met Architectenbureau BOHR

In het voorjaar van 2017 heb ik in samenwerking met Architectenbureau BOHR een haalbaarheidsonderzoek gedaan ten behoeve van de herbestemming en restauratie van een ensemble houten panden (een rijtje huisjes en een Vermaning) in Zaandam. Ik heb hiervoor de bouwhistorische inventarisaties gedaan.

Huisjes en Vermaning Zaandam 02De houten Vermaning (Westzijde 181) heeft een 17e-eeuwse constructie, maar is in 1851 vanuit Wormer naar Zaandam verplaatst en heeft toen een nieuw interieur gekregen.

Huisjes en Vermaning Zaandam 03Eind 19e eeuw werd voor de Vermaning een rijtje houten arbeiderswoningen (Westzijde 173-179) aan de straat gebouwd. Aan deze woningen is in de loop der tijd het nodige gewijzigd, maar de oorspronkelijke structuur (en afwerking) is in de voorgevel en vooral in de laatste woning nog goed herkenbaar.

Huisjes en Vermaning Zaandam 01