Kasteel Westhove te Oostkapelle

Bouwhistorische verkenning kasteel Westhove in samenwerking met Lara Voerman

2017 Kasteel Westhove 02In de zomer van 2017 heb ik samen met Lara Voerman (architectuurhistoricus) een bouwhistorische verkenning van kasteel Westhove gemaakt. De nadruk lagĀ hierbij op de westvleugel van de hoofdburcht. Westhove ligt op het Zeeuwse eiland Walcheren. Het kasteel ligt tussen de plaatsen Domburg en Oostkapelle, langs de kust. Om het kasteel heen liggen een landschapspark en tuin. Het kasteel zelf is omgracht, evenals de voorburcht ten noorden daarvan. Beide staan op een eigen eiland. Het geheel ligt binnen een tweede rechthoekige omgrachting. Het kasteel kent een lange bouwgeschiedenis die nog steeds zeer goed is af te lezen in het gebouw.

Westhove begon in de 13e eeuw als een verdedigbaar kasteel met torens en weergangen. Vervolgens werd het kasteel aangepast om er comfortabel te kunnen wonen. In 1572 werd het kasteel verwoest, maar werd al snel weer (deels) hersteld.

In de 18e eeuw werd het kasteel aangepast om er een moderne woning van te maken. En in 1889 werd het ingericht als herstellingsoord voor kinderen. Vlak na de Tweede Wereldoorlog volgde een restauratie waarbij men terug wilde naar het 18e-eeuwse beeld. Tot slot werd Westhove in 1985 verbouwd tot jeugdherberg.

2017 Kasteel Westhove 03