Oudezijds Voorburgwal 61 Amsterdam

Bouwhistorisch onderzoek Oudezijds Voorburgwal 61 Amsterdam

In 2017 heb ik in opdracht van Stadsherstel Amsterdam een bouwhistorisch onderzoek in het pand Oudezijds Voorburgwal 61 te Amsterdam verricht. Het onderzoek richtte zich vooral op de entreehal en de houtconstructie die tevoorschijn kwam op de eerste verdieping.

De entreehal bestaat uit een hoog deel met decoratief stucwerk in Lodewijk XV-stijl met fijne asymmetrische ornamenten. Daarna komt een veel lager portaal met een betimmering in classicistische vormgeving, waarin symmetrie erg belangrijk is. Op de vloer in de entreehal, het portaal en de gang naar achter liggen wit marmeren zeskantige tegels die voor zover nu bekend maar weinig voorkomen. Naar aanleiding van dit onderzoek zijn nog een paar van dit soort vloeren gevonden.

Stadsherstel heeft een nieuwsbericht op hun website staan over de bijzondere vloer van wit marmeren zeskantige tegels die in de entreehal te vinden is: Bijzondere marmeren tegels ontdekt in twee Stadsherstel panden. Tevens heb ik zelf een artikeltje over deze marmeren zeskanten geschreven in de Nieuwsbrief van de Stichting Bouwhistorie Nederland, dit artikel is hier te lezen.

Op de verdieping kwamen achter voorzetwanden restanten van muurstijlen te voorschijn, waarbij één zelfs nog een half zwanenhalskorbeel in een dwarsmuur bevatte. Onder verlaagde plafonds kwam een alternerende balklaag tegen. Uit deze sporen kon afgeleid worden hoe het oorspronkelijke houtskelet eruit gezien zal hebben.

Het oorspronkelijke houtskelet bestond uit een eiken enkelvoudige balklaag met alternerende korbeelstellen en tussenbalken. De korbelen waren zwanenhalskorbelen. Zowel de korbeelstellen als de tussenbalken waren voorzien van sleutelstukken met ojiefprofiel. Op deze korbeelstellen stonden dekbalkspanten met eiken krommers. Tussen de dekbalkspanten hingen hangbalken onder de flieringen.