Grand Hotel Central te Rotterdam

In de zomer van 2019 heb ik een bouwhistorische verkenning gemaakt van Grand Hotel Central aan de Kruiskade te Rotterdam.

Grand Hotel Central ligt aan de Kruiskade in het centrum van Rotterdam. De Kruiskade is een zeer oude straat die in 1853 binnen de stad komt te liggen. In 1916 koopt de heer J.Th. Allard een perceel aan de Kruiskade waar hij een hotel laat bouwen door architect P.J. Vermaas. Het hotel van zes bouwlagen onder een plat dak krijgt aanvankelijk de naam “Hotel Allard”, maar gaat in 1922 al weer failliet. Na vier jaar leegstand wordt het hotel vanaf 1926 eigendom van de heer H. Philipsen. Hij doopt het hotel om tot “Hotel Central” en restaureert zowel ex- als interieur.

In 1927 wordt de Kruiskade geasfalteerd, wat voor een enorme boost voor de bedrijven aan deze straat zorgt. In 1930 wordt het hotel aan de achterkant uitgebreid met 50 kamers. Deze uitbreiding gaat bij het bombardement op 14 mei 1940 in vlammen op. Het hotel uit 1916 en het naast gelegen Luxor blijven als een van de weinige gebouwen in de binnenstad behouden. Het hotel gaat al snel weer open. En in 1941 worden de plannen voor de herbouw én uitbreiding van het deel aan de achterkant van het hotel gepubliceerd in de krant. Deze bouwplannen worden om onduidelijke redenen echter nooit uitgevoerd.

Met de wederopbouw wordt het stukje Kruiskade waar het Luxor en Hotel Central aan liggen (vanwege deze bewaard gebleven panden) opgenomen in het nieuwe stedenbouwkundige plan. De omgeving van het Luxor en Hotel Central raakt snel weer bebouwd.

In de jaren ’40 en ’50 vinden diverse wijzigingen plaats: badkamers worden toegevoegd in 1948 en nogmaals in 1959, de lift wordt vervangen in 1955 en het daklicht in 1959. In 1963 wordt een luifel aan de voorgevel toegevoegd en wordt de indeling van de lobby op de bel-etage gewijzigd.

In de periode tussen 1953 en 1976 vinden nog meer wijzigingen aan de voorgevel plaats: alle kozijnen worden vervangen, waarbij de indeling iets is gewijzigd, de balustrades van de balkons worden geheel vervangen, de plint en pilasters rond de nieuwe luifel worden gewijzigd, onder de daklijst wordt een deel van de middelste travee gepleisterd en de lichtreclame op het dak wordt verwijderd.

In 1967 wordt op het dak van het hotel een dienstwoning gerealiseerd. In 1999 wordt het hotel verkocht, de nieuwe eigenaar sluit het restaurant. In 2002 wordt het hotel overgenomen door de huidige eigenaar, die het restaurant verbouwd tot een restaurant met club. Tevens worden de hotelkamers gerenoveerd.