Una Sancta te Rotterdam

In het voorjaar van 2019 deed ik bouwhistorisch onderzoek naar het pand van Una Sancta uit 1966 aan de Karel Doormanstraat in Rotterdam.

In 1942 vestigt de Stichting Una Sancta zich in een bestaand pand te Rotterdam. Eind jaren ‘50 ontstaat de wens een nieuw centrum te bouwen dat geheel ingericht kan worden naar de behoefte van de stichting. De eerste bouwtekeningen stammen uit 1961, in 1963 wordt de eerste paal geslagen en in 1966 wordt het nieuwe centrum geopend . Tijdens de bouw wordt het ontwerp steeds verder aangescherpt. De definitieve tekeningen stammen uit 1966. Het gebouw wordt ontworpen door architect W.J. Fiolet (1917-1978).

In 1972 wordt de indeling van de winkel op de begane grond gewijzigd met als doel meer bruikbaar winkeloppervlak te verkrijgen. De trap naar de kelder aan de rechterkant wordt verwijderd en het verhoogde winkelgedeelte (boven de kapel) wordt doorgetrokken tot de rechter zijgevel. Tevens wordt het portiek aangepast.

In 1982 wordt de portiek verwijderd en wordt de winkelpui recht getrokken. Mogelijk vinden op dat moment ook enkele wijzigingen plaats in de interne indeling van de begane grond, dit kan echter ook na 1982 gebeurd zijn. Het verhoogde deel van de winkel wordt gewijzigd en opgedeeld in drie kamers en een overloop. De zaal achterin wordt opgedeeld in twee ruimtes en er vinden kleine wijzigingen plaats in de zone met sanitair bij de zaal.

In 1998 worden de aluminium kozijnen op de verdiepingen vervangen door nieuwe, dikkere exemplaren voorzien van dubbel glas. In 1999 wordt het pand aangewezen als gemeentelijk monument.

Na 1999 worden de houten kozijnen van de achtergevel vervangen door witte aluminium puien en de balustrades worden vernieuwd. De voorgevel van de vijfde verdieping wordt voorzien van aluminium puien die passen bij de rest van de voorgevel.