Neoclassicistische stadsvilla Rotterdam

Aan de Westersingel in Rotterdam onderzocht ik in 2020 voor een particuliere opdrachtgever een neoclassicistische stadsvilla uit 1877.

Aannemer Willem Jacob Vermaas kocht in1877 een perceel en liet er een huis bouwen, waarschijnlijk naar eigen ontwerp, voor zijn gezin met vijf kinderen. Het huis kreeg een voorgevel is strakke neoclassicistische stijl en een rijk gedecoreerd interieur waarin verschillende Lodewijk-stijlen zijn terug te vinden. In 1895 werd aan de achterkant een serre toegevoegd. Na het overlijden van Willem Jacob Vermaas en zijn vrouw bleven hun drie ongetrouwde kinderen hier wonen. Na hun overlijden lieten ze het huis na aan het dienstmeisje dat hen de laatste jaren had verzorgd. Na haar overlijden in 1984 werd het huis voor het eerst sinds de bouw in 1877 verkocht. Het huis was ruim 100 jaar niet verkocht! Dit zijn vaak gunstige omstandigheden voor het behoud van een historisch interieur. Het prachtige, rijk gedecoreerde interieur is gaaf bewaard.