Dudok villa in Naarden

In het voorjaar van 2021 onderzocht ik voor een particulier een villa in Naarden van de hand van architect Dudok.

De villa werd in 1920 ontworpen door architect W.M. Dudok voor Ben en Sien de Boer. Het budget was krap en ondanks dat de familie heel blij was met het ontwerp schrokken ze ontzettend van de prijs. Er ontstond onenigheid met de architect. Uiteindelijk werd het huis wel gebouwd, (vrijwel) geheel zoals de ontwerptekening uit maart 1920 laat zien. Er volgde slechts kleine wijzigingen, waarbij het de vraag is of dat de gewenste kostenbesparing gaf. Het is niet duidelijk hoe de bouw toch gefinancierd kon worden of welke concessies er gedaan werden om de bouw mogelijk te maken. Mogelijk werd er gekozen voor een eenvoudiger metselverband en goedkopere stenen. Het landhuis kreeg de naam “Mieko”, het indiaanse woord voor eekhoorntje.

Ontwerptekening uit 1920. (Bron: Het Nieuwe Instituut, Rotterdam, Dudok, W.M. (Willem Marinus) / Archief, nummer toegang DUDO, inventarisnummer 110279400.)

Het landhuis past goed in het vroege oeuvre van Dudok. In landelijke omgeving past hij toen regelmatig rieten daken toe. Andere kenmerkende elementen die veel terugkomen zijn de vensters die de hoek omlopen met een forse stijl op de hoek, de schoorstenen die zich in het gevelvlak bevinden, de plint met afwijkende materialisatie, de meegemetselde plantenbakken, vensters direct onder het dak en ramen met horizontale roeden. Landhuis Mieko vertoont vooral sterke gelijkenissen met landhuis De Schoppe in Hengelo, dat Dudok ongeveer gelijktijdig ontwierp maar een stuk groter is.

Landhuis de Schoppe in Hengelo. (Bron: Het Nieuwe Instituut, Rotterdam, Dudok, W.M. (Willem Marinus) / Archief, nummer toegang DUDO, inventarisnummer 38FM.14-2.)