Stolpboerderij in Assendelft

In het voorjaar van 2021 onderzocht ik voor particulieren een stolpboerderij in Assendelft.

De stolpboerderij werd in 1877 gebouwd ter vervanging van een huis en stal uit 1862. De boerderij werd gebouwd volgens het type Noord-hollandse of normaalstolp. De boerderij kreeg grotendeels de standaardindeling van dit type; in het midden de hooiberg met links van voor tot achter de koestal, aan de voorkant in het midden een woonkeuken en rechts een slaapkamer, rechts van de hooiberg de dorsruimte en aan de achterkant tussen de koestal en de dorsruimte de jongveestal.

Bijzonder aan deze boerderij is de relatief rijk uitgevoerde voorgevel, met geblokte hoeklisenen en een middenrisaliet met gedecoreerde topgevel. Qua indeling zijn de opkamer met kelder en brandgang bijzonder. Zoals gebruikelijk bevatten de woonkeuken, slaapkamer en opkamer diverse bedsteden en inbouwkasten.

Voor 1966 werd het voorstel deel van de koestal bij het woongedeelte getrokken, hier kwamen een entreehal, zijkamer en keuken. De woonkeuken werd daarmee woonkamer en de voormalige kookschouw kreeg een marmeren mantel. Tussen de slaapkamer en de opkamer werd al voor 1966 een verbinding gemaakt.

In 1966 werd een van de twee bestede tegen de rechter zijgevel gesloopt, de ruimte werd bij de zijkamer getrokken en werd van een nieuw kozijn voorzien. Een groot deel van de linker zijgevel en een stukje van de achtergevel werden in 1966 opnieuw opgemetseld en van schokbetonnen stalramen voorzien.

Na 1966 werd nogmaals een deel van de koestal bij het woongedeelte getrokken. Aan de achterkant werden twee aanbouwen gerealiseerd.
In de jaren 1980 werd het onderste deel van het metselwerk van het middenrisaliet opnieuw opgetrokken, de oorspronkelijke kozijnen en ramen werden teruggeplaatst. In 1987 werd de voordeur vernieuwd, het kozijn, kalf en bovenlicht bleven behouden.