Gebouw 8 op het Hembrugterrein

In het voorjaar van 2022 onderzocht ik gebouw 8 op het Hembrugterrein in Zaandam.

Het voormalige wapendepot werd in 1899 gebouwd als onderdeel van de Artillerie Inrichtingen op het Hembrugterrein te Zaandam. Het gebouw met een bijna vierkante plattegrond kreeg een kelder en twee bouwlagen
onder een flauwhellend zadeldak met lichtkap, werd opgetrokken in metselwerk met neorenaissance elementen en kreeg een inwendige constructie van ijzeren kolommen.

In 1938 en/of 1954 werd het gebouw verbouwd tot kantoor. In 1954 werd de kelder waarschijnlijk gedempt en de begane grondvloer verhoogd en het gebouw kreeg een eigentijdse entree van staal en glas in de noordgevel. Hier kwam een nieuwe representatieve entreezone met
trappenhuis. In het midden van het gebouw werd een centraal blok geplaatst dat nevenfuncties herbergde met een gang rondom en langs de gevels kantoren. Op de verdieping werd een centrale hal gemaakt waar vanuit de kantoren langs de gevels toegankelijk waren. Aan het exterieur veranderde nagenoeg niets.

Tijdens het cascoherstel in 2017 (foto’s van Ossip van Duivenbode).

In 1983 kwam gebouw 8 leeg te staan en begon het verval. Tot 2017 kregen weer en wind vrijspel. In 2017 vond cascoherstel plaats waarbij de buitenschil, de draagconstructie (kolommen, verdiepingsvloer en dak) en de entree met het trappenhuis werden gerestaureerd. De interne indeling werd op de entree en het centrale blok na geheel verwijderd.