Fokkerschool Den Haag

In het voorjaar van 2023 onderzocht ik voor de gemeente Den Haag de Fokkerschool in Den Haag. Deze luchtvaartnijverheidsschool werd rond 1960 ontworpen door architect. F.C. de Weger.

Het ontwerp bestond uit drie gekoppelde bouwmassa’s en twee kleine bijgebouwen rond een groen voorplein. Het hart van het gebouw werd gevormd door de montagehal, waar de leerlingen aan vliegtuigen konden sleutelen. Daaromheen werden in een U-vorm op twee bouwlagen de praktijk- en theorielokalen en kantine gesitueerd. Voor op het kavel kwam een veel kleinere bouwmassa met daarin de gymzaal. Tussen de gymzaal en de hoofdmassa met de montagehal en lokalen kwam een tussenlid. In het tussenlid werden de hoofdentree, het centrale trappenhuis, kantoren en nevenruimten van de gymzaal ondergebracht. Bij de bouw werd al rekening gehouden met een toekomstige uitbreiding aan de achterkant. Deze uitbreiding volgde begin jaren tachtig.

De montagehal (Bron: facebook.)

Het gebouw bleef tot 1995 in gebruik als School voor Luchtvaarttechniek, Anthony Fokkerschool. Daarna kreeg het gebouw verschillende tijdelijke bestemmingen tot het in 2008 werd herontwikkeld als evenementenlocatie.

De montagehal in 2023.