Raadhuis te Brunssum (1)

Bouwhistorisch onderzoek in opdracht van Froscen te Leiden

Raadhuis Brunssum

In opdracht van Froscen te Leiden heb ik in april 2015 een bouwhistorisch onderzoek naar het raadhuis van Brunssum in Zuid-Limburg uitgevoerd.

In het begin van de 20ste eeuw begint Brunssum enorm te groeien door de komst van Staatsmijn Hendrik. Het dorp heeft al snel een echt raadhuis nodig. In 1919 wordt het raadhuis gebouwd naar ontwerp van de Limbrugse architect Jos Bemelmans.

Het raadhuis in Brunssum is ontworpen in nieuw historiserende stijl. De monumentale symmetrische opzet, de sokkel waar het pand op staat en de dakpartij met torentje zijn kenmerkend voor deze stijl. Ook de toegepaste decoraties die verwijzen naar het neoclassicisme en de geleding van de gevels sluiten hierbij aan.

In 1921 is het gebouw eigenlijk al te klein en wordt er een forse aanbouw aan de achterkant gebouwd. De aanbouw sluit bijna naadloos aan bij het deel uit 1919. Zowel in 1952 als in 1974 vinden er, vooral interne, verbouwing plaats. Een van de meest ingrijpende veranderingen aan de buitenkant van het gebouw is het wit schilderen van het metselwerk in 1952.

In juli 2015 heb ik van het zelfde pand ook een architectuuranalyse mogen maken in opdracht van Froscen, zie Raadhuis Brunssum (2).